Rusia: adikuasa gurun ais dunia? - Ahmad, Che Mahzan (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009)
Gurun ais terbesar terletak di dua kawasan kutub dunia. Yang di selatan dikenali sebagai Antartika, sementara yang di utara disebut Artik. Pada tahun ini, usia Perjanjian Antartika genap 50 tahun.