Singapura: di manakah pasir? - Ahmad, Che Mahzan (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009)
Singapura ialah sebuah negara pulau kecil di Asia Tenggara. Keluasan tanah negara itu sebelum tahun 1960-an tidak lebih daripada 581.5 kilometer persegi. Oleh sebab bilangan penduduk yang meningkat selain usaha pembangunan yang rancak, Singapura memerlukan kawasan tanah yang lebih luas. Salah satu jalan meluaskan kawasan adalah dengan kerja penambakan laut. Pada tahun 1990, luas tanah daratan Singapura meningkat menjadi 633 kilometer persegi. Dijangkakan pada tahun 2030, kawasan darat negara itu akan bertambah sebanyak 100 kilometer persegi lagi.