Palestin dan dosa Balfour - Ahmad, Che Mahzan (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009)
Selepas Krismas tahun lalu, masyarakat dunia terkejut apabila Israel menghentam luluh kawasan penempatan orang Palestin yang bernama Gaza. Selama lebih dua puluh hari pihak Israel menjadi parewa. Ketika itu Amerika Syarikat amat ghairah menunggu hari pemasyhuran Barack Obama menjadi sang presiden baharu. Bush junior pula sedang berada pada hari-hari terakhir di Rumah Putih.