Peranan sistem pendidikan dalam pembangunan keluarga Islam - Baba, Sidek (MPH Group Publishing Sdn Bhd. dengan kerjasama Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), 2007)
Sistem pendidikan sesebuah negara mempunyai kaitan denan jenis guna tenaga manusia yang ingin dilahirkan. Dalam konteks Malaysia, matlamat Palsafah Pendidikan Negara adalah menyediakan asas holistik bagi membentuk seorang insan yang seimbang dan harmonis. Bukan itu sahaja, insan ini juga perlu memiliki akal budi yang tinggi, ketrampilan berkualiti dan ketangkasan jasmani yang mampu ikut serta dalam arus pembangunan negara.