Chechnya: sengsara rakyat, Ramzan dan catatan Natalya - Ahmad, Che Mahzan (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009)
Apabila Republik Kesatuan Sosialis Soviet (USSR) runtuh pada tahun 1991, Dzokhar Dudayev, melihatnya sebagai peluang memerdekan Chechen. Dua tahun kemudian, Republik Chechen Ickeria ditubuhkan, dan Dudayev, menjadi ketua negara. Namun begitu, golongan pro-Kremlin berulang-ulang ingin menamatkan Republik Ickeria tetapi gagal.