Facebook dan Twitter: jaringan sosial berwajah janus - Ahmad, Che Mahzan (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009)
Facebook mula beroperasi di dunia siber pada tahun 2004. Dua tahun kemudian, Twitter muncul. Kedua-dua rangkaian jaringan sosial ini mempunyai jutaan "pengikut" di seluruh dunia. Rangkaian jaringan sosial ini kerap digunakan untuk melestarikan hubungan serba peribadi. Walau bagaimanapun, belakangan ini, banyak negara melihat bahaya Facebook dan Twitter.