Myrmecobius fasciatus (Dasyuromorphia: Myrmecobiidae)
Myrmecobius fasciatus Waterhouse, 1836, is a small to medium-sized dasyuromorph marsupial known as the numbat. M. fasciatus is unusual among marsupials in that it is diurnal and feeds exclusively on termites, and it has a number of characteristic adaptations associated with this specialized niche. M...
| Main Author: | |
|---|---|
| Format: | Journal Article |
| Language: | English |
| Published: |
2011
|
| Online Access: | http://hdl.handle.net/20.500.11937/29052 |
| _version_ | 1848752700045393920 |
|---|---|
| author | Cooper, Christine |
| author_facet | Cooper, Christine |
| author_sort | Cooper, Christine |
| building | Curtin Institutional Repository |
| collection | Online Access |
| description | Myrmecobius fasciatus Waterhouse, 1836, is a small to medium-sized dasyuromorph marsupial known as the numbat. M. fasciatus is unusual among marsupials in that it is diurnal and feeds exclusively on termites, and it has a number of characteristic adaptations associated with this specialized niche. M. fasciatus has at least 8 postcanine teeth in the lower jaw; the dentition is variable between individuals and even between the 2 sides of the jaw of the same individual. Although widespread throughout southern Australia at the time of European settlement, M. fasciatus is currently restricted to 2 naturally occurring populations in the southwestern portion of Western Australia, and some additional populations within its historic range resulting from successful reintroductions. It is currently listed as ‘‘Endangered.’’ |
| first_indexed | 2025-11-14T08:12:47Z |
| format | Journal Article |
| id | curtin-20.500.11937-29052 |
| institution | Curtin University Malaysia |
| institution_category | Local University |
| language | English |
| last_indexed | 2025-11-14T08:12:47Z |
| publishDate | 2011 |
| recordtype | eprints |
| repository_type | Digital Repository |
| spelling | curtin-20.500.11937-290522017-09-13T15:52:05Z Myrmecobius fasciatus (Dasyuromorphia: Myrmecobiidae) Cooper, Christine Myrmecobius fasciatus Waterhouse, 1836, is a small to medium-sized dasyuromorph marsupial known as the numbat. M. fasciatus is unusual among marsupials in that it is diurnal and feeds exclusively on termites, and it has a number of characteristic adaptations associated with this specialized niche. M. fasciatus has at least 8 postcanine teeth in the lower jaw; the dentition is variable between individuals and even between the 2 sides of the jaw of the same individual. Although widespread throughout southern Australia at the time of European settlement, M. fasciatus is currently restricted to 2 naturally occurring populations in the southwestern portion of Western Australia, and some additional populations within its historic range resulting from successful reintroductions. It is currently listed as ‘‘Endangered.’’ 2011 Journal Article http://hdl.handle.net/20.500.11937/29052 10.1644/881.1 en restricted |
| spellingShingle | Cooper, Christine Myrmecobius fasciatus (Dasyuromorphia: Myrmecobiidae) |
| title | Myrmecobius fasciatus (Dasyuromorphia: Myrmecobiidae) |
| title_full | Myrmecobius fasciatus (Dasyuromorphia: Myrmecobiidae) |
| title_fullStr | Myrmecobius fasciatus (Dasyuromorphia: Myrmecobiidae) |
| title_full_unstemmed | Myrmecobius fasciatus (Dasyuromorphia: Myrmecobiidae) |
| title_short | Myrmecobius fasciatus (Dasyuromorphia: Myrmecobiidae) |
| title_sort | myrmecobius fasciatus (dasyuromorphia: myrmecobiidae) |
| url | http://hdl.handle.net/20.500.11937/29052 |