Mampukah seminar kerjaya kejuruteraan kuasa meningkatkan motivasi diri kepada pelajar di IPT? - Jumaat, Siti Amely (2008)
Tiada semangat untuk belajar, hilang motivasi untuk cemerlang, sikap sekadar cukup makan dan tiada hala tuju adalah di antara faktor pelajar mendapat keputusan yang lemah di institut pengajian tinggi . Bagi menangani isu ini Jawatankuasa Pembangunan Pelajar (PROPEMP), Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia telah menjalankan satu kajian tentang keberkesanan seminar kerjaya dalam bidang kejuruteraan kuasa ke atas pelajar Tahun 3 dan Tahun 4 Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik. Seminar ini memberi pendedahan kepada pelajar mengenai etika profesional bagi meningkatkan motivasi diri, memberi panduan dan hala tuju kepada pelajar setelah tamat pengajian serta melihat peluang pasaran kerjaya di industri. Sepanjang seminar berkenaan penceramah-penceramah daripada industri telah dijemput bagi menyampaikan tajuk-tajuk ceramah seperti Pengenalan Kepada Kejuruteraan Kuasa, Kerjaya Jurutera di Industri dan Kerjaya Jurutera di TNB, Berhad. Daripada kaji selidik yang dijalankan ke atas pelajar didapati 96% bersetuju bahawa seminar ini memberi manfaat sebagai panduan di masa hadapan dan 89% menyatakan seminar ini telah berjaya menyuntik motivasi agar mereka belajar dengan lebih bersungguh. Kesimpulannya aktiviti seperti ini patut diadakan memandangkan pensyarah kini tidak hanya tertumpu kepada pengajaran di kuliah semata-mata tetapi juga memberi pendedahan mengenai profesion jurutera. Secara tidak langsung minat kepada bidang kejuruteraan khususnya kejuruteraan kuasa dapat dipupuk dengan lebih awal.