Penubuhan jaringan titik kawalan menggunakan GPS - Anjang Ahmad, Mustaffa (2007)
Penentududukan menggunakan Sistem Penentududukan Sejagat atau Global Positioning Systems (GPS) adalah suatu teknik penentuan lokasi atau kedudukan menggunakan satelit. Lokasi di semua tempat di atas bumi boleh ditentukan secara 3 dimensi iaitu melalui koordinat dan ketinggian yang dapat diperolehi dengan lebih cepat dan efektif. Dengan menggunakan total station dan alat aras, koordinat dan ketinggian setiap titik kawalan juga dapat diketahui melalui kaedah trabas dan ukur aras. Kajian dilakukan dengan penubuhan jaringan titik kawalan menggunakan GPS dan kaedah trabas serta aras di lokasi sekitar kawasan kajian. Analisis perbandingan dilakukan daripada keputusan yang diperolehi dan hasilnya penggunaan GPS adalah sesuai digunakan untuk menubuhkan jaringan titik kawalan.