Pengekstrakan Antosianin dan enzim Fenilalanine Ammonia Liase (PAL) dari spesis orkid wangi - Annuar Jain, (2008)
Kajian dijalankan umtuk mengkaji tahap kewangian bunga dan kandungan antosianin serta enzim PAL pada bahagian bunga dan daun pada spesies orkid wangi di Sabah. Sebanyak tujuh spesies bunga orkid telah digunakan dalam kajian iaitu Arundina grminifolia, Coelogyne dayanum, Coelogyne pandurata, Cymbidium rectum, Dimorphorcis lowii, Dimorphorchis rosii dan Vanilla kinabaluensis. Bunga orkid diuji tahap kewangiannya secara kualitatif pada selang masa tertentu sepanjang waktu siang. Kepekatan antosianin pula ditentukan dengan mengambil bacaan serapan cahaya pada SOSnm dengan menggunakan spektrofotometer. Kandungan protein telah ditentukan dengan menggunakan kaedah Bradford, sebelum kadar spesiflk aktiviti PAL ditentukan pada serapan 320 run. HPLC series 200 digunakan bagi mengesan kehadiran jenis antosianin yang terdapat pada orkid pada serapan 360nm menggunakan kolumn Symmetry® Column C18 (5.µ, 4.6mm x 150mm Column). Hasil kajian mendapati bahawa tahap kewangian bunga orkid adalah berbeza pada masa-masa yang tertentu. Tahap kewangian pada orkid adalah tinggi pada waktu tengahari. Dalam kajian ini juga didapati bahawa kandungan serta kepekatan antosainin adalah tinggi pada bahagian bunga dan rendah pada bahagian daun. Bunga Arundina graminifolia mempunyai kepekatan antosianin paling tinggi iaitu 11.34 dan 11.92 ppt pada bunga 1 dan 2. Manakala kepekatan enzim PAL pula adalah tinggi pada bahagian daun dan rendah pada bahagian bunga. Coelogyne pandurata mempunyai kepekatan PAL paling tinggi iaitu 1.210 mglml. Selain itu, kadar spesiflk enzim PAL juga adalah tinggi pada bahagian daun berbanding pada bahagian bunga. Coelogyne dayanum mempunyai kadar spesiflk aktiviti PAL paling tinggi iaitu 2.6 x 10-2 U/mg. Kehadiran antosianin seperti cianidin, malvidin, petunidin, pelargonidin, delphinidin dan peonidin dapat dikesan hadir pada spesies orkid yang dikaji.